Naast het verkrijgen van medische hulp ter plaatse, is de belangrijkste juridische tip die u krijgt de volgende. Wanneer u het slachtoffer bent van een verkeersongeval en geen of gedeeltelijk schuld heeft aan het ontstaan ervan, kan u uw schade (gedeeltelijk) verhalen op de wederpartij. De betrokkenheid van de wederpartij moet echter vast komen te staan. Met andere woorden, u moet kunnen bewijzen dat die wederpartij ook daadwerkelijk betrokken was bij het ongeluk.
In de praktijk komt het voor dat na een botsing tussen twee voertuigen waarbij de schade (en/of de letselschade) mee lijkt te vallen, alleen enkele gegevens, zoals het kenteken en merk van het voertuig, worden uitgewisseld. Vervolgens vullen de betrokken partijen thuis het bekende Europese aanrijdingsformulier (ook wel schadeformulier genoemd) in om daarna geconfronteerd te worden met een tegenpartij die het aanrijdingsformulier niet wil ondertekenen. U heeft dan een probleem.
Wat kunt u doen om de betrokkenheid van uw tegenpartij aan te tonen?
-
Vul na een verkeersongeluk altijd (!) het Europese aanrijdingsformulier in! Let op, beide partijen moeten het aanrijdingsformulier ondertekenen! Een correct ingevuld en ondertekend aanrijdingsformulier heeft dwingende bewijskracht. Nadat het formulier is ondertekend, maakt u geen wijzigingen meer! Vul thuis de achterzijde van het aanrijdingsformulier in.
-
Maak foto’s van de (verkeersituatie) en zelfs van de betrokken personen!
-
Noteer gegevens (naam, adres, woonplaats, telefoonnummers) van getuigen!
Zorg dat u altijd een Europees aanrijdingsformulier in uw voertuig heeft liggen. Heeft u er geen, vraag er dan een bij uw tussenpersoon of verzekeraar.
Wilt u zien hoe het formulier eruit ziet? U kunt het formulier hieronder downloaden.